Islamilainen hautaus
  • Aloitus
  • Muslimin hautausjärjestelyt
    • Lesken odotusaika
    • Surun käsittely islamissa
    • Testamentti & perukirja
  • Pesu ja hautaus
    • Hautausmaat Suomessa
    • Vierailu hautausmailla
    • Opas ei-muslimin opas muslimien hautajaisiin osallistumisesta
  • Yhteystietoja
  • Kirjallisuutta
  • MEDIA
  • Mitä islam on?
  • Translations
  • Ota yhteyttä

Vierailuetiketti muslimien haudoilla


Hautausmailla vierailun tarkoitus

Hautausmailla vierailun tarkoituksena on muistuttaa itseämme tuonpuoleisesta. Edellytyksenä, että hautausmailla ei tehdä eikä sanota mitään, mikä suututtaa Allaahia. Allaahia suututtavia asioita ovat avunpyyntö kuolleelta, kuolleiden  ylistäminen ja se, että sanotaan kuolleen olevan varmasti paratiisissa.

Hautausmailla vierailun tarkoituksen voisi kiteyttää kahteen osa-alueeseen:
  • Vierailija hyötyy kuoleman muistamisesta, muistaen, että heidän kohtalonsa on joko Paratiisi tai Helvetti. Tämä on vierailun ensisijainen tarkoitus.
  • Vainaja hyötyy myös, kun vierailija tervehtii häntä salaameilla, tekien hänelle pyyntörukouksia, dua’a ja pyytäen Allahilta vainajalle anteeksiantoa. Tämä koskee vain muslimeja.
 
Vierailu hautausmaalla

Vierailu hautausmaalla on tarkoitettu pääasiassa miehille, mutta myös naiset voivat käydä siellä. Vierailu on suositeltava teko, joka muistuttaa meitä meidän lopullisesta päämäärästä. Anas Ibn Malikin (ra) kertoman mukaan, Allaahin Lähettiläs ﷺ on sanonut: ”Olen kieltänyt [aikaisemmin] teitä vierailemasta hautoja, mutta vierailkaa niiden luona. Sillä se pehmentää sydämiä, saa silmät kyynelehtimään ja muistuttaa Tuonpuoleisesta. Mutta älkää sanoko välinpitämättömiä sanoja.” [Ahmad ja Al-Hakimi] Vierailun tarkoituksena on muistuttaa ihmisiä kuolemasta ja Tuomiopäivästä. Tämän johdosta käynti muunuskoisten hautausmailla on sallittu. Hautausmaalla voi itkeä hiljaa ja siten osoittaa Allaahille heikkouttaan. hautausmailla ei kuitenkaan saa vaikeroida ääneen. siellä ei tule myöskään puhua turhia välinpitämöttämiä sanoja. hautausmailla vierailu on yksi islamin suositelluista teoista. 

Allaahin Lähettiläs ﷺ on sanonut: ”Kun ihminen vierailee veljensä haudalla ja istuu hänen kanssaan, hän pitää hänelle seuraa, kunnes nousee lähteäkseen.”

Du’aa tehdessään on suositeltavaa nostaa kätensä ylös ja kääntyä Qiblaan päin.

Hän ﷺ opetti yhteisöään sanomaan ihmisten haudoilla vieraillessaan: ”Äs-säläämu ’älää ählid-dijääri min äl-mu’miniinä wäl-muslimiin, wä-järham Ullääh ul-mustaqdimiinä minnää wäl-mustä’khiriin, wä innä in shää’ä ’Laahu bikum läläähiquun.” (Rauha olkoon kanssanne, täällä asuvat ihmiset, sekä uskovat että muslimit. Olkoon Allaah armollinen heille, jotka ovat menneet edeltä ja meille, jotka jäivät jälkeen. Jos Allaah tahtoo, me liitymme teihin.)
 
Hautojen välissä ei tulisi kävellä kengät jalassa. 

Tämä kielto perustuu pitempään Profeetan ﷺ perimätietoon, jossa puhutaan, että hurskas vainaja kuulee seuralaistensa kenkien kopinan, kun he lähtevät haudoilta. Tästä johtuen, osa oppineista on vetänyt johtopäätöksen, ettei kenkiä tulisi käyttää kävellessä hautojen väleissä. Haudoilla ei tule myöskään istuskella. Abu Hurayrah (ra) on kertonut, että Allaahin Lähettiläs ﷺ on sanonut: ”(Teistä yhden on) parempi istua kuuman hiilen päällä, joka polttaa tämän vaatteen ja saavuttaa [myös] ihon kun istua tai seistä haudan päällä.” [Muslim, Abu Dawud ja muut]

Muslimien haudoilla ei sytytetä kynttilöitä. Kynttilöiden tuominen ja niiden sytyttäminen esimerkiksi jouluna islamilaisella hautausmaalla osoittaa sekä tietämättömyyttä että suurta tahdittomuutta sekä hautausmaata että siellä haudattuina olevia muslimeja kohtaan. Ei ole myöskään mitään todisteita siitä, että olisi erityisiä päiviä, jolloin hautausmailla vierailu olisi erityisen palkittava teko.

Hautausmaalla vierailusta ei kuitenkaan tehdä mitään rituaalia tai pyhiinvaellusta tai pyytääkseen vainajalta apua omiin tai yhteisöllisiin ongelmiin. Vainajan mahdollisuudet vaikuttaa asioihin ovat loppuneet tämän on kuollessa ja vain Allaah voi auttaa tämän hetkisissä asioissa, missä sitten hautoja saatetaankin palvoa taikka hakea niiden asukkaista turvaa.
 
Mitä voimme tehdä vainajan hyväksi?
 
”Kuka voisi Hänen luonaan puhua toisen puolesta
ilman Hänen lupaansa?”
[Al-Baqarah 2:255]
 
Lähettiläs ﷺ sanoi: ”Kun ihminen kuolee, hänen tekonsa loppuvat
kolmea lukuun ottamatta: Almujen hedelmät, jotka jatkuvat, tieto, joka jatkaa ihmisten hyödyttämistä, tai oikeamielinen poika, joka rukoilee hänen puolestaan.”
 
Me voimme rukoilla kuolleiden puolesta:
 
Ibn Abi Ad-Dunya mainitsi erään seuralaisistaan sanoneen: ”Veljeni kuoli ja näin hänet unessa. Sanoin: ”Millaista oli, kun sinut asetettiin hautaasi?” Hän vastasi: ”Joku toi minulle raivoisan lieskan ja ellei joku toinen olisi rukoillut puolestani, luulen, että hän olisi osunut sillä minuun.”
 
Bashar ibn Ghalib sanoi: ”Näin Rabi’an, jonka puolesta minulla oli tapana rukoilla usein, unessa. Hän sanoi minulle: ”Bashar ibn Ghalib! Sinun lahjojasi on tuotu minulle valon lautasilla, peitettynä silkkisillä kankailla.” Kysyin: ”Kuinka se on mahdollista?” Hän vastasi: ”Sellaisia ovat elävien uskovaisten rukoukset. Kun he rukoilevat kuolleen ihmisen puolesta, rukouksiin vastataan valon lautasilla, peitettynä silkkisillä vaatteilla. Sitten ne tuodaan kuolleelle, jonka puolesta rukous oli lausuttu, ja heille kerrotaan: ”Tämä on lahja siltä - ja - siltä sinulle.”
 
Amr ibn Jarir sanoi, että kun joku Allaahin palvelijoista rukoilee kuolleen veljensä puolesta, enkeli vie tämän rukouksen vainajalle hautaan ja sanoo: ”Sinä, muukalainen haudassa! Tässä on lahja veljeltä, joka tuntee myötätuntoa sinua kohtaan!”
 
Allaahin Lähettiläs ﷺ sanoi: ”Kuoltuaan uskovainen saa vain seuraavien hyvien tekojen hyödyt: tieto, jonka hän on opettanut ja välittänyt eteenpäin; oikeamielinen poika, jonka hän jättää jälkeensä; Koraani, jonka hän on testamentannut eteenpäin; moskeija, jonka hän on rakentanut; asumus, jonka hän on valmistanut matkustavaiselle; vesikanava, jonka hän on kaivanut; sekä hyväntekeväisyys, johon hän on käyttänyt omaisuuttaan elossa ja terveenä ollessaan, ja joka tulee hänen luokseen kun hän on kuollut.”
 
Profeetta ﷺ sanoi: ”Kun rukoilet kuolleen ihmisen puolesta, tee vilpitön pyyntörukous hänen puolestaan.” Tässä rukouksessa hän ﷺ sanoi: ”Oi Allaah! Se-ja-se, sen – ja - sen poika on Sinun huostassasi ja lähellä Sinua. Suojele häntä haudan koettelemukselta ja Tulen rangaistukselta. Sinä olet uskollisuuden arvoinen ja totuus, joten anna hänelle anteeksi ja osoita armoa hänelle. Sinä olet Anteeksiantava, Armollinen.”
 
Kun Profeetta ﷺ oli haudannut kuolleen, hän seisoi haudan äärellä sanoen: ”Pyytäkää anteeksiantoa veljellenne. Pyytäkää, että hänet vahvistetaan. Häntä kuulustellaan nyt.”
 
Me voimme antaa hyväntekeväisyyteen vainajan puolesta:
 
Hyväntekeväisyyden teoista saatavaa palkkiota koskien on raportoitu
Abu Hurairan (ra) kertoneen: ”Eräs mies sanoi Profeetalle ﷺ: ”Isäni kuoli ja jätti jälkeensä jonkun verran omaisuutta, mutta ei testamenttia. Palkitaanko hänet, jos teen hyväntekeväisyyttä hänen
puolestaan?” Profeetta ﷺ vastasi: ”Kyllä.”
 
Me voimme paastota vainajan velkoja:
 
Profeetta ﷺ sanoi palkkiosta, joka paastosta koituu kuolleelle: ”Kun joku kuolee, ja hänellä on paastopäiviä suorittamatta, niin hänen perillisensä tulee paastota hänen puolestaan.” Hän ﷺ sanoi myös: ”Jos joku kuolee ja on velkaa kuukauden paastoamisen, hänen perillisensä tulee ruokkia yksi köyhä jokaista suorittamatta jäänyttä paastopäivää kohti.”
 
Me voimme suorittaa pyhiinvaelluksen vainajan puolesta:
 
Koskien pyhiinvaelluksen palkkiota kuolleelle ihmiselle Ibn Abbas (ra) sanoi: ”Joku kysyi: ”Oi Allaahin Profeetta  ﷺ ! Isäni on kuollut eikä hän ole suorittanut pyhiinvaellusta; tuleeko minun suorittaa se hänen puolestaan?” Profeetta ﷺ vastasi: ”Etkö arvele, että jos isälläsi olisi velkaa, maksaisit sen?” Mies vastasi: ”Kyllä.” Profeetta ﷺ sanoi: ”Se velka, jota ihmisellä on Allaahia kohtaan, ansaitsee muita (velkoja) enemmän tulla maksetuksi.”
 
Me voimme maksaa vainajan velat pois, josta jo aikaisemmin mainitsimmekin. Muslimit ovat yksimielisiä kuolleen velkojen maksamisesta, vaikka maksaja olisikin vieras, eivätkä rahat tulisi perinnöstä. Tämän kertoo Abu Qatadan hadith. Abu Qatada sanoi, että maksaisi kaksi dinaaria erään tietyn vainajan puolesta. Hänen näin tehtyään, Profeetta ﷺ sanoi (kuolleesta): ”Nyt hänen ihonsa on viileä.”
 
Oppineet ovat  yksimielisiä siitä, että kun jollain elossa olevalla on velkavaatimus kuollutta ihmistä kohtaan, kuka tahansa muslimi voi auttaa ja suorittaa velan vainajan puolesta, aivan kuten tehtäisiin, jos kyseessä olisi elävän ihmisen velka.
 
Koraanin lukeminen hautausmaalla

Poiketen monista ihmisten tuomista tavoista, perimätiedosta ei löydy todisteta siihen, että Koraania tulisi lukea hautausmailla. ’Aishah oli kysynyt Profeetalta ﷺ mitä tulisi sanoa hautausmaalla käydessään ja hän ﷺ oli opettanut vaimolleen rukouspyynnön, du’aan eikä kehottanut lausumaan mitään Koraanin osia tai suuria kuten esim. Suurah Yaa-Siin. Tästä lisätodisteena voimme käyttää Abu Hurairan (ra) kertomaa hadiithia, jossa Allaahin Lähettiläs ﷺ sanoi: ” Älkää tehkö kodeistanne hautausmaita, koska Saatana juoksee karkuun talosta, jossa Suurah Al-Baqaraa resitoidaan.” [Muslim ja muut]
 
Du’aa mitä meidän tulisi tehdä päivittäin
 
Profeetta ﷺ sanoi haudan ja välitilan rangaistusta ja niiltä suojautumista koskien: ”Kun joku teistä lopettaa tashahhudin, hänen tulisi etsiä turvaa Allahilta neljältä asialta: Jahannamin [Helvetin tulen] rangaistukselta, haudan rangaistukselta, elävien ja kuolleiden koettelemuksilta, ja Dajjaalin koettelemuksilta.” [Allaahummä innii ’äuuthu bikä min ädhääbil qabr wa ädhääbi Jahannam wa min fitnätul mähjää wal mämäät wa min fitnätul mäsiihul Däzzääl] 

Picture
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Aloitus
  • Muslimin hautausjärjestelyt
    • Lesken odotusaika
    • Surun käsittely islamissa
    • Testamentti & perukirja
  • Pesu ja hautaus
    • Hautausmaat Suomessa
    • Vierailu hautausmailla
    • Opas ei-muslimin opas muslimien hautajaisiin osallistumisesta
  • Yhteystietoja
  • Kirjallisuutta
  • MEDIA
  • Mitä islam on?
  • Translations
  • Ota yhteyttä